det är dags!

att summera 00! jag orkar däremot inte göra det med egna skriverier, tycker mer om att läsa hur andra sammanfattar dessa tio åren. så jag hade mest tänkt att klippa och klistra från annat jag läst, typ dn och sånt. hehu


Att visa sin personlighet genom musik, konst och kultur som andra har skapat är det enda sättet bland unga idag. Hävda sig genom spellistor på spotify, favoritfilmer/böcker som helst så få som möjligt har sett/läst för att visa sin individualism och separation från "mängden". Att uttrycka sina känslor via andras låttexter eller dikter man har hittat på google har sedan lunarstorm aldrig varit så populärt. Och ett samhälle av paranoia och konsspirationsteorier om exakt allt omkring oss.

Som gamer vill jag lyfta fram tv-spelen som tagit allt mer plats under våra tv-apparater de senaste 10 åren.
Sony smygstartade redan i mitt på 90-talet med sin Playstation men det var först år 2000 som Playstation 2 med sin dvd-spelare intog hemmen. Både Nintendo och Microsoft försökte störta sin konkurrent dom följande åren utan att ens komma i närheten av PS2:s skenande försäljning.
Nu när alla redan hade en DVD-spelare så ville dom ha nånting annorlunda, vilket Nintendo var väl medvetna om och släppte till slut sin Wii som prickade alla barnfamiljers hjärtan med Wii Sports för pappa och barnen och Wii Fit för mamma. De inbitna f.d Nintendo-spelarna fick dock bita i gräset i.o.m avsaknaden av starka tredjeparts-titlar. PS3 som Mediamaskin med sin Bluray-spelare och Xbox 360 med sina fantastiska onlinefunktioner är 70- och 80-talistens nya favoriter.
Jag undrar hur det kommer att låta när jag skriver detta 2019... I want to believe.

Internet slang som lol, rofl och omg blev ett etablerat uttryck hos ungamänniskor. Skriva hela meningar var helt enkelt "såå 90-tal".
Kanske något som bör nämnas?

Sydostasien har varit överöst av bl.a. svenska backpackers sedan åtminstone 80-talet, inte minst Thailand. Thailand var främsta långreseturistmål för både svenska män och kvinnor långt innan nämnda film med Leonardo DiCaprio.

Inte heller att förglömma. Texas Hold Em och Wikipedia.

Efter 2001 blev allt farligt. Äta chips, kemikalier i hemmet, listan kan göras lång. Hela livet blev farligt. Reflexväst samhället har börjat....

Männens intresse för sitt eget kroppsutseende fick under en tid utstå begreppet metrosexualitet. Sedan blev "grooming" ett mer använt uttryck, och innebar krämer för lena herransikten och väldoftande hårborttagning. "Fab 5" på TV 3 lärde männen fila naglarna, och nya modemagasin riktade fokus mot herrekipering.

Men oavsett religiös tillhörighet var väl också 00-talet apokalypsens. Undergången var nära. Med mer eller mindre fog var vi rädda för terrorister, eller för kriget mot terrorismen, för sars och fågelinfluensan, för att Kina och Indien nu verkligen tar över, att oljan och alla andra råvaror tar slut, och nu mot slutet för Den Värsta Finanskrisen i Modern Tid, men mest av allt var vi rädda för vad Al Gore hade att berätta. Om det inte hade varit för dessa år av undergångsstämning hade väl knappast Obamas ”Change” och ”Hope” känts lika messianskt. Men nu är pessimism såå nollnoll, och ”Yes we can” det nya svarta.

Några saker till som är väldigt nollnoll:
Tvärrandiga tröjor
Uppenbart fejkade slitningar, lagningar och revor på jeans
Dragsko och kardborre
Gamla urtvättade hårdrocks-t-shirts

Och postironiska glasögon, postironiska skägg, samt postironiska jeans. Och begreppet "postironisk".
Jag vill själv också nämna indie och cheap monday.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0